„Mes ir vaikai, ilgais žiemos vakarais“

  • Paskelbta: 2021-01-29
  • Kategorija: Renginiai

Kiekvieno mūsų mokytojo pareiga - rūpintis meno šakų savitumo išsaugojimu, puoselėti įvairias liaudies ir kultūros formas bei tradicijas. Tradicijos, visų pirma, ateina iš šeimos. Vėliau, ateina metas darželiui, mokyklai, nes vaikas formuojasi ir didelę įtaką jo ugdymui turi švietimas. 

Daugelis šiuolaikinių vaikų net neįsivaizduoja, ką galima veikti vakarais be išmaniųjų technologijų. Todėl mokytojai: Laimutė Aleksiupienė ir Algirdas Glovickis rekomendavo šeimose paįvairinti  ilgų žiemos vakarų laisvalaikį.

Beveik per patį viduržiemį, sausio 27 dieną (viduržiemis vasario 2 d. per grabnyčias), kai barsukas verčiasi ant kito šono, kai vilkų rujos kelia vestuves, Pivašiūnų, Butrimonių ir Daugų skyrių smuikininkai, kartu su savo tėvais, seneliais, džiaugėsi tęsdami muzikavimo smuiku tradicijas. Tarytum visus kviesdama į vilkų jungtuves, maršą smuiku griežia 1 kl. Inutė Žvibaitė, lietuvių liaudies dainą „O kai aš“, pritariant visai šeimai, smuikuoja 1 kl. Rugilė Levickaitė (mokytojas-metodininkas Algirdas Glovickis).

      Yra sakoma - šventi namai, kur skamba kanklės. O kada gi kankliuodavo? Kanklėmis  skambindavo dienai auštant arba temstant – sakraliu laiku, kuomet pereinama iš tamsos į šviesą ar atvirkščiai. Įgūdžiai buvo paveldimi iš kartos į kartą: mažesnieji mokėsi iš vyresniųjų ne tik gaminti instrumentus bet ir jais groti. Ilgais žiemos vakarais šeimose būdavo linksma - dainuojama, menamos mįslės, sekamos pasakos, žaidžiami įvairūs žaidimai. Pandemijos  laikotarpiu, tėvai, vaikai, sesės, broliai gali daugiau bendrauti kartu ir išgirsti savo vaikų muzikavimą. Suprantama, kad tėvai būna pavargę po dienos darbų, tačiau paklausyti kankliuojamų melodijų artimuosius kvietė Dovilė ir Deimantė Bakšytės, Paulina Dičkutė, Vitalija Meškaitytė, Gabija Pikūnaitė (kanklininkių mokytoja metodininkė Laimutė Aleksiupienė).

Turiningas pasibuvimas su šeimos nariais, bendra veikla, sukuria nepakartojamą bendrystės jausmą ir džiugina tai, kad mes visi prisidedame ir prie tautinio identiteto išsaugojimo.

                                                                           Mokytojai Laimutė Aleksiupienė, Algirdas Glovickis

 

 

 

Autorius:
Laima Aleksiupienė, Algirdas Glovickis

Nuotraukos:
Laima Aleksiupienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos