Edukacinė pamoka „Muzikos ir veltinių sąsajos“

  • Paskelbė : Dalė Keparutienė
  • Paskelbta: 2023-10-26
  • Kategorija: Renginiai

Edukacinė pamoka „Muzikos ir veltinių sąsajos“

 

      2023 m. spalio 25 d. Alytaus r. meno ir sporto mokyklos ir Pivašiūnų gimnazijos mokiniai lankėsi Pivašiūnų amatų centre, kuriame apžiūrėjo tradicinių amatininkų Alės ir Kęstučio Deksnių parodą ,,Iš praeities prisiminimų”, kurioje eksponuoti veltiniai ir veltinės kepurės.

     Muzika ir veltinių gamyba iš vilnos gali būti susijusios dviem būdais. Pirma, muzika gali būti naudojama kaip įkvėpimo šaltinis veltinių meistro darbe. Garsai ir ritmai gali padėti jiems kurti unikalius dizainus ir modelius. Antra, kartais muzika naudojama kaip fonas dirbant su vilna - tai gali padėti sukurti tam tikrą darbo ritmą ir atsipalaidavimą.

     Kai gretiname panašumus, tiek muzika, tiek veltinių gamyba reikalauja talento, kūrybiškumo ir kantrybės. Abu darbai yra meno forma, kurioje galima išreikšti save ir kurti unikalias, gražias detales. Tai gali būti drabužiai, aksesuarai ar dekoratyviniai dirbiniai, kurie atspindi meistro kūrybinę energiją ir muzikinį įkvėpimą.

    Gana teisingai mokiniai įvardijo, kad tam tikrose muzikos instrumentų grupėse, kaip viena iš sudedamųjų instrumento dalių naudojami veltiniai - siekiant slopinti ar modifikuoti garsą. Pavyzdžiui, būgnų arba būgnelių,  kontrabosinių kanklių, timpanų, cimbolų garsui išgauti ir jį slopinti naudojamos lazdelės dengtos oda arba veltiniu. Fortepijono plaktukėliai būna padengti veltiniu, kad sumažintų triukšmą arba sumažintų garso išsisklaidymą.  

       Gražus galutinis akcentas kai veltinių parodą, apgaubė puiki muzika, kurią skleidė  Rūtos Degėsytės smuiko ir akordeono garsai. Brigitos Sapatkaitės akordeonu ir Kajaus Latvėno smuiku  atliekami muzikiniai kūriniai, jų mokytojai Laimutė Aleksiupienė ir Algirdas Glovickis.

      Tai tikras edukacinis procesas mokiniams, nes jie pamatė meną, kūrybiškumą, kuris skatinto jų pažintį su skirtingais meno ir amatų bendrumais. Dėkojame Pivašiūnų amatų centro kultūrinių ir edukacinių veiklų vadovei Stasei Čižauskienei už suteiktą įdomų pasakojimą -  informaciją apie veltinius.

 

Edukacinę pamoką rengė ir organizavo

mokytojai metodininkai Laimutė Aleksiupienė,

Algirdas Glovickis

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos